Quiz
Gotowanie
Bary mleczne w PRL-u odwiedzał każdy. Tutaj było najtaniej i najsmaczniej. Ile pamiętasz z tamtych dań?
Fot. Kadr z filmu "Miś"
12 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Niskie ceny, duże porcje i smaczne jedzenie. Bary mleczne nie miały sobie równych! Chociaż na początku serwowały głównie dania mączne i jarskie, to chętni ustawiali się do nich w ogromnych kolejkach. Pamiętasz jeszcze dania, z których słynęły te lokale?
W latach 50-tych było ich w całym kraju ponad 500, a każdy był finansowany przez państwo. Zarządzała nimi spółdzielnia "Społem", której logo widniało na każdym talerzu i kubku. Oto wielki quiz wiedzy o barach mlecznych. Komplet punktów zdobędą tylko wytrawni smakosze kuchni PRL-u.
Brakująca odpowiedź
1/12
Kluski leniwe, zwane czasem pierogami, był w barze mlecznym prawie codziennie. Ich ważnym składnikiem jest twaróg, a w niektórych rejonach Polski dodawano także:
fot. Wikimedia Commons
gotowane ziemniaki
odrobinę tłustej śmietany
Brakująca odpowiedź
2/12
Oprócz zupy pomidorowej w barze mlecznym serwowano najczęściej ogórkową. Z jakim dodatkiem?
fot. Wikimedia Commons
z lanymi kluskami
z ryżem
Brakująca odpowiedź
3/12
Bary mleczne oferowały cały wachlarz różnych pierogów. Wśród nich bezkonkurencyjne ruskie z farszem z ziemniaków, sera oraz...
fot. Wikimedia Commons
podsmażanej cebulki
surowej drobno siekanej cebulki
Brakująca odpowiedź
4/12
Takich knedli jak w barze mlecznym nie ma już nigdzie. Nadziewane śliwkami, albo morelami były prawdziwym rarytasem. Co jest głównym składnikiem ciasta na knedle?
fot. Wikimedia Commons
gotowane ziemniaki
twaróg
Brakująca odpowiedź
5/12
Łazanki to danie z makaronu, kapusty, najczęściej kiszonej i odrobiny kiełbasy lub boczku. Prawdziwe łazanki mają tylko jeden słuszny kształt. Są....
fot. Freepik
skręcone jak świderki
kwadratowe
Brakująca odpowiedź
6/12
W barze mlecznym występowała jako dodatek lub samodzielne danie. Mogła być polana omastą, posypana smażoną cebulką lub skwarkami. Jak nazywa się ta kasza?
fot. Wikimedia Commons
pęczak
gryczana
Brakująca odpowiedź
7/12
Dla fanów słodkiego obiadu najlepsze były naleśniki z serem. Cieniutkie i grubo smarowane pysznym farszem. W jego składzie nie mogło zabraknąć jednej rzeczy....
fot. YouTube/Domowa Anna
cynamonu
cukru wanilinowego
Brakująca odpowiedź
8/12
W każdym mlecznym barze podawano kilka rodzajów klusek. Wśród nich te - niewielkie, okrągłe, lekko spłaszczone i z dziurką w środku. Jak się nazywają?
fot. Wikimedia Commons
pyzy
kluski śląskie
Brakująca odpowiedź
9/12
Z czasem w mlecznych barach pojawiły się także dania mięsne. Wśród nich król kotletów, czyli schabowy. Z czym najczęściej był podawany?
fot. Wikimedia Commons
z kapustą zasmażaną
z mizerią z ogórków
Brakująca odpowiedź
10/12
A jak nie schabowy, to może mielony? A do niego oprócz ziemniaczków obowiązkowo...
fot. Wikimedia Commons
surówka z kiszonej kapusty
marchewka z groszkiem
Brakująca odpowiedź
11/12
A do picia oprócz kawy zbożowej i kakao można było zamówić jeszcze jeden rarytas. Owocowy i lekko słodki. Co to takiego?
fot. Wikimedia Commons
oranżada
kompot
Brakująca odpowiedź
12/12
Po zestawie z zupy i drugiego dania można było jeszcze pozwolić sobie na deser. Najlepszym była oczywiście kultowa wuzetka. Z czego robi się krem do tego ciasta?
fot. Wikimedia Commons
z bitej śmietany
z serka mascarpone
Twój wynik: