Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Quizy > Gotowanie > Bary mleczne w PRL-u odwiedzał każdy. Tutaj było najtaniej i najsmaczniej. Ile pamiętasz z tamtych dań?
Quiz Gotowanie
Beata
Beata Łajca 05.04.2024 18:30

Bary mleczne w PRL-u odwiedzał każdy. Tutaj było najtaniej i najsmaczniej. Ile pamiętasz z tamtych dań?

Niskie ceny, duże porcje i smaczne jedzenie. Bary mleczne nie miały sobie równych! Chociaż na początku serwowały głównie dania mączne i jarskie, to chętni ustawiali się do nich w ogromnych kolejkach. Pamiętasz jeszcze dania, z których słynęły te lokale?

W latach 50-tych było ich w całym kraju ponad 500, a każdy był finansowany przez państwo. Zarządzała nimi spółdzielnia "Społem", której logo widniało na każdym talerzu i kubku. Oto wielki quiz wiedzy o barach mlecznych. Komplet punktów zdobędą tylko wytrawni smakosze kuchni PRL-u.

Brakująca odpowiedź
1/12
Kluski leniwe, zwane czasem pierogami, był w barze mlecznym prawie codziennie. Ich ważnym składnikiem jest twaróg, a w niektórych rejonach Polski dodawano także:
leniwe
fot. Wikimedia Commons
gotowane ziemniaki
odrobinę tłustej śmietany
Brakująca odpowiedź
2/12
Oprócz zupy pomidorowej w barze mlecznym serwowano najczęściej ogórkową. Z jakim dodatkiem?
zupa ogórkowa
fot. Wikimedia Commons
z lanymi kluskami
z ryżem
Brakująca odpowiedź
3/12
Bary mleczne oferowały cały wachlarz różnych pierogów. Wśród nich bezkonkurencyjne ruskie z farszem z ziemniaków, sera oraz...
pierogi ruskie
fot. Wikimedia Commons
podsmażanej cebulki
surowej drobno siekanej cebulki
Brakująca odpowiedź
4/12
Takich knedli jak w barze mlecznym nie ma już nigdzie. Nadziewane śliwkami, albo morelami były prawdziwym rarytasem. Co jest głównym składnikiem ciasta na knedle?
knedle
fot. Wikimedia Commons
gotowane ziemniaki
twaróg
Brakująca odpowiedź
5/12
Łazanki to danie z makaronu, kapusty, najczęściej kiszonej i odrobiny kiełbasy lub boczku. Prawdziwe łazanki mają tylko jeden słuszny kształt. Są....
kapusta
fot. Freepik
skręcone jak świderki
kwadratowe
Brakująca odpowiedź
6/12
W barze mlecznym występowała jako dodatek lub samodzielne danie. Mogła być polana omastą, posypana smażoną cebulką lub skwarkami. Jak nazywa się ta kasza?
kasza gryczana
fot. Wikimedia Commons
pęczak
gryczana
Brakująca odpowiedź
7/12
Dla fanów słodkiego obiadu najlepsze były naleśniki z serem. Cieniutkie i grubo smarowane pysznym farszem. W jego składzie nie mogło zabraknąć jednej rzeczy....
naleśniki z serem
fot. YouTube/Domowa Anna
cynamonu
cukru wanilinowego
Brakująca odpowiedź
8/12
W każdym mlecznym barze podawano kilka rodzajów klusek. Wśród nich te - niewielkie, okrągłe, lekko spłaszczone i z dziurką w środku. Jak się nazywają?
kluski śląskie
fot. Wikimedia Commons
pyzy
kluski śląskie
Brakująca odpowiedź
9/12
Z czasem w mlecznych barach pojawiły się także dania mięsne. Wśród nich król kotletów, czyli schabowy. Z czym najczęściej był podawany?
kotlet schabowy
fot. Wikimedia Commons
z kapustą zasmażaną
z mizerią z ogórków
Brakująca odpowiedź
10/12
A jak nie schabowy, to może mielony? A do niego oprócz ziemniaczków obowiązkowo...
kotlety mielone
fot. Wikimedia Commons
surówka z kiszonej kapusty
marchewka z groszkiem
Brakująca odpowiedź
11/12
A do picia oprócz kawy zbożowej i kakao można było zamówić jeszcze jeden rarytas. Owocowy i lekko słodki. Co to takiego?
kompot
fot. Wikimedia Commons
oranżada
kompot
Brakująca odpowiedź
12/12
Po zestawie z zupy i drugiego dania można było jeszcze pozwolić sobie na deser. Najlepszym była oczywiście kultowa wuzetka. Z czego robi się krem do tego ciasta?
wuzetka
fot. Wikimedia Commons
z bitej śmietany
z serka mascarpone
Twój wynik:
Udostępnij artykuł
Facebook Twitter Pinterest